- Wie vermogen heeft in de vorm van een eigen woning of aandelen zit er ook in oktober warmpjes bij, met stijgende beurskoersen en hogere huizenprijzen.
- Minder fijn voor de portemonnee is dat prijzen van benzine en diesel omhoog zijn gegaan.
- Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
Wie een huis heeft en in aandelen belegt, mag in de maand oktober opnieuw niet klagen. Op de huizenmarkt en de beurs gaat het nog steeds crescendo. Dit ondanks de vele spanningen in de wereld op geopolitiek vlak en de kwakkelende economie in Europa.
Op energiemarkten zijn olieprijzen door de politieke spanningen weer wat gestegen en dat is ook te merken aan de pomp, met een opleving van benzine- en dieselprijzen in oktober.
Daar staat tegenover dat prijzen van gas en stroom licht zijn gedaald, wat gunstig is voor de energierekening.
Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk het overzicht van Blik op je Geld voor de maand oktober:
Download hier de app voor Upday Nieuws
Huizenprijs: woning gemiddeld €44.000 meer waard
Huizenprijzen zijn in september gemiddeld genomen 11,4 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week.
Uit cijfers van makelaarsclub NVM die eerder deze maand werden gepubliceerd, bleek dat prijzen van koopwoningen in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld met 12,3 procent stegen.
De NVM houdt cijfers bij op basis van de tekening van koopcontracten bij de makelaar, terwijl het CBS prijzen registreert als de overdracht plaatsvindt bij de notaris. Hierdoor lopen cijfers van de NVM doorgaans een aantal weken vooruit op die van het CBS.
De stijging van huizenprijzen heeft te maken met een combinatie van een krap aanbod op de woningmarkt, hogere lonen die huizenkopers meer leenruimte geven om hogere prijzen te betalen en een lichte daling van hypotheekrentes dit jaar.
Door de stijging van huizenprijzen is wel een steeds grotere kloof zichtbaar tussen starters op de huizenmarkt en doorstromers. Laatstgenoemde groep kan profiteren van de overwaarde van de oude woning bij de aankoop van een nieuwe woning.
Volgens de leverancier van hypotheeksoftware HDN hadden starters gemiddeld zo’n 42.000 euro aan eigen inleg nodig bij het kopen van een huis in het derde kwartaal van dit jaar. Bij doorstromers lag het bedrag aan eigen middelen lager, op gemiddeld 35.000 euro
Hypotheekrente: vaste hypotheekrente beweegt weinig
De Europese Centrale bank (ECB) heeft de beleidsrente in oktober verlaagd en dat heeft deels ook invloed op de hypotheekmarkt. Vooral variabele hypotheekrentes worden hierdoor geraakt.
Voor populaire rentevaste perioden zoals 10 jaar vast zijn er ook andere factoren die een rol spelen.
Als je kijkt naar de ontwikkeling van de rente op de 10-jarige staatslening van Nederland, dan is die sinds augustus vrij stabiel rond de 2,5 procent. Deze rente is een belangrijk anker voor geldverstrekkers, omdat die een indicatie geeft over de kosten die ze zelf maken als ze financiering nodig hebben.
Tegelijk zijn vaste hypotheekrentes wel wat gedaald. Zo ligt de 10-jaars rente mét NHG-verzekering momenteel gemiddeld op 3,56 procent, ongeveer 0,15 procentpunt lager dan in september.
Door de sterke concurrentie tussen geldverstrekkers hebben aanbieders ervoor gekozen om hypotheekrentes te verlagen en in te leveren op de winstmarge. Als rentes op de kapitaalmarkt echter niet dalen, is er weinig ruimte om hiermee door te gaan.
"Een verdere daling van de hypotheekrentes lijkt alleen mogelijk als ook de rentes op de financiële markten gaan dalen", stelt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in een recent commentaar op de rente-ontwikkeling.
Lees ook: Waarom het weer interessant kan worden om extra af te lossen op je hypotheek met spaargeld
Sparen: lastig om inflatie bij te benen
De inflatie is in september een fractie gedaald in Nederland, naar een niveau van 3,5 procent op jaarbasis. Hiermee blijft de Nederlandse inflatie overigens relatief hoog, want het gemiddelde voor de eurozone ligt inmiddels fors lager.
Ondertussen ligt de hoogste variabele spaarrente in Nederland, bij banken met een officiële vestiging in ons land, nog steeds op hetzelfde niveau van 2,6 procent, blijkt uit gegevens van Spaarinformatie.nl. Dit is al sinds mei dit jaar het geval.
De spaarrente ligt dus nog altijd bijna 1 procentpunt onder het niveau van de inflatie, wat het moeilijker maakt om spaargeld waardevast te houden, zoals de bovenstaande grafiek ook toont.
Door in het buitenland te sparen kun je hogere spaarrentes krijgen, maar die vertonen inmiddels een dalende trend. Dit heeft mede te maken het het beleid van de Europese Centrale Bank, die bezig is kortlopende rentes te verlagen.
Lees ook: Waarom het weer interessant kan worden om extra af te lossen op je hypotheek met spaargeld
Beurs: Amerikaanse aandelen op nieuwe records
Het regent weer records op aandelenmarkten in oktober, vooral bij belangrijke indices in de Verenigde Staten. Voor de Amsterdamse AEX-index is de recordstand van afgelopen echter juli nog niet doorbroken en verloopt de koersbeweging meer zijwaarts.
Dat heeft onder meer te maken met de domper van zwaargewicht ASML in oktober. De toeleverancier voor de chipindustrie meldde bij de kwartaalcijfers zwakker dan verwachte orders en kreeg een koersdreun van 20 procent te verwerken.
Het algemene sentiment is echter dat beleggers erop vertrouwen dat renteverlagingen van centrale banken hun werk zullen doen, waardoor de Amerikaanse economie mogelijk een recessie kan vermijden. Daarbij wordt erop gerekend dat de inflatie onder controle is en vanzelf verder afkoelt.
Benzine: spanning in Midden-Oosten drijft prijzen op
Prijzen van ruwe olie zijn in oktober weer iets gestegen, waarbij vooral de politieke spanningen tussen Israël en Iran een rol spelen. Aan het eind van de maand noteerde een vat Brent-olie op bijna 76 dollar.
De meningen over de ontwikkeling van de olieprijzen zijn sterk verdeeld. Aan de ene kant is er het risico van escalatie in het Midden-Oosten. Dit brengt het gevaar mee dat de olieproductie van Iran wordt geraakt, waardoor olieprijzen fors omhoog kunnen schieten.
Aan de andere kant duiden economische trends op een combinatie van een zwakke vraag uit onder meer China én een relatief overvloedig aanbod van ruwe olie. Als gevolg hiervan zouden olieprijzen nog flink lager kunnen.
Wat betreft de prijzen van benzine en diesel is er in oktober op de korte termijn sprake van een licht stijging. Een liter ongelode benzine kostte eind oktober 1,91 euro, ongeveer 4 cent meer dan aan het begin van de maand.
Een liter diesel kostte eind oktober 1,66 euro, ongeveer 5 cent meer dan aan het begin van de maand.
Lees ook: Zo kan Saudi-Arabië de economie van Rusland in een crisis storten
Stroom: daling prijzen in oktober
De lichte stijging van prijzen van gas en stroom die in september zichtbaar was, zet niet door in oktober. Prijzen dalen zelfs licht.
Voor variabele stroomprijzen gaat het om een afname van gemiddeld 0,9 procent vergeleken de voorgaande maand, zo blijkt uit data van financiële vergelijker Pricewise. Bij de stroomprijzen voor 1 jaar vast is op maandbasis sprake van een daling van gemiddeld 1,6 procent.
Vergeleken met een jaar geleden liggen stroomprijzen in oktober tussen de 32 procent en 40 procent lager, afhankelijk van het soort contract.
Gas: lagere variabele en vaste prijzen
Voor de gasprijzen is het beeld vergelijkbaar. De variabele tarieven zijn in oktober 0,4 procent gedaald vergeleken met de voorgaande maand. Gasprijzen die 1 jaar vastliggen, zijn 1,6 procent gezakt ten opzichte van september.
Vergeleken met oktober 2023 liggen de gasprijzen tussen de 18 procent en 21 procent lager, afhankelijk van het soort contract.
Pricewise geeft dat met de winter in aantocht, de kans toeneemt dat prijzen sterker gaan schommelen. Wie een variabel contract heeft en meer zekerheid wil over stabiele maandlasten voor stroom en gas, kan overwegen om een vast contract te nemen waarbij de prijs voor 1 jaar tot 3 jaar hetzelfde blijft.
Lees meer over geldzaken:
- Vaste uitkering voor je pensioen? Zo kun je zorgen dat inflatie koopkracht niet aantast
- Hoe meer je verdient, des te meer geld heb je nodig om nóg gelukkiger te worden: bonus voor werknemer met lager salaris, heeft grotere impact op gelukservaring
- Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt in het derde kwartaal van 2024